Thursday, October 8, 2009

Erakorratu abi

Eile oli vaja igaks juhuks minna valvegünekoloogi juurde kontrolli. Kõht valutas ja parem välistada igasugu ohtlikud variandid, mis kõhuelanikule kahju võivad teha.
Kell oli alles pool 8 õhtul ja rõõmustasin ette, et saan sõbraliku kohtlemise osalemiseks. Ei ole öösel ülesaetud valvearsti, kes unenägude katkestamise pärast nähvama kipuks jne.
Keskhaiglass oli enne mind veel üks kõhukas ootamas. Üks patsient oli valvearstil kabinetis. Ootasime-vaatasime. Möödus 10 minutit, pool tundi, tund. Ikka ootasime. Lõpuks jooksis valvearst kabinetist välja sõnagi ütlemata. Ootasime edasi. 15 minuti pärast teatas registraator telefonikõne peale, et valvearst on opil, läheb veel tund. Ei mingit vabandamist.
Eks ole! Aga kui meil kahel oleks olnud midagi tõsist? Keegi ju isegi eelkontrolli ei teinud. Äkki oleks kummalgi enneaegne sünnitus? Valvearstile pääsemiseks oli vaja oodata ilma meditsiinilise konsultatsioonita minimaalselt 2 tundi.
Korjasin oma kodinad kokku ja läksin Pelgulinna valvearstile. Olin seal ainus patsient ja õnneliku juhuse kombel sattus valvesse endine kursaõde, kes mu hoolikalt üle vaatas ja igaks juhuks haiglasse tahtis jätta. Kuna kõhutitaga oli kõik hästi, võtsin rohtu ja tulin siiski ööseks koju. Täna on juba enesetunne OK.
Arsti juurde minekust koju saamiseni kulus 3 tundi. Ülevaatus võttis sellest 20 minutit.
Valvearst on erakorraliseks meditsiiniliseks abiks. Kui arsti juurde ei pääse mitu tundi, võiks ju keegi siiski kindlaks teha, ega ootajatel ei ole miskit tõsist, mis niikaua oodata ei kannata. Kas tõesti on valves vaid 1 arst maja peale, kes valvekabinetis istub ja samal ajal ka opereerib? Meditsiin lonkab taas mõlemast jalast.

7 comments:

Anonymous said...

Aga kui inimene suudab istuda ja oodata 3 tundi, siis ju polegi tal midagi erakorralist viga. või on või?

Mel said...
This comment has been removed by the author.
Mel said...

Seda kas raseda kõhuvalu on erakorraline seisund või mitte, peabki otsustama arst. Loogiline, et valvearstile on elav järjekord ja oodata tuleb. Ent kui valvearst läheb vastuvõtult veel tunniks opereerima, vaat sellest ma aru ei saa. Ainus arst haiglas?

Anonymous said...

Vaat see, keda ta opereeris, oligi erakorraline patsient. Võib-olla tuleks hoopis teda süüdistada.

Mel said...

Ma ei süüdista patsienti, vaid süsteemi, et vaid 1 valvearst on terve haigla peale. Haigeid on ju kümneid.

Anonymous said...

Kui inimene arst ukse taga istub, on tal abi vaja. Kui arst inimest kolme tunni jooksul läbi vaadata ei suuda, on viga jah arsti tööjaotuses. Ka sellel, kes just kirurgilist sekkumist ei vaja, on õigus abile. Asi on selles, et konkreetne inimene oli hädas ja teda ei aidatud.

Anonymous said...

Kummaline on süüdistada abivajajat, kes oli SUNNITUD kolm tundi abi ootama. Ja maksumaksjal on täielik õigus nördinud olla.